Новини

Про засідання круглого столу заступників керівників опорних шкіл області

24 чер. 2022 229 0 comments

24 червня 2022 року у ОКІППО відбувся круглий стіл на тему «Актуальні питання закінчення навчального року у ЗЗСО та підготовки до наступного в умовах воєнного стану». Завершення навчального року для закладів загальної середньої освіти – це відповідальний період систематизації та підбиття підсумків усього зробленого за рік: учителі підсумовують успішність і виставляють оцінки, адміністрація здійснює оформлення шкільної документації, аналізує виконання освітньої програми, річного плану роботи, стратегії розвитку школи.

Завданнями заходу було обговорити сучасні вимоги до складання освітньої програми та річного плану роботи закладу, впровадження Державного стандарту базової середньої освіти, поділитись досвідом роботи щодо організації освітнього процесу у пілотних 5-х класах НУШ.

У заході взяла участь Жизномирська О.Я., доцент кафедри педагогіки, психології і інклюзивної освіти, кандидат психологічних наук. У своєму виступі Оксана Ярославівна зосередила увагу заступників керівників опорних шкіл на сучасних підходах щодо психологічної підтримки педагогів та дітей у стресовій ситуації воєнного стану, акцентувала увагу на пріоритетах збереження психологічного та фізичного здоров’я усіх учасників освітнього процесу.

Методист відділу освітнього адміністрування Куриш О. С. проаналізувала нормативно-правову базу, що регламентує порядок завершення 2021/2022 навчального року в умовах воєнного стану: заповнення класних журналів; переведення на наступний рік навчання; видачі документів про освіту, вручення здобувачам освіти, які перебувають за кордоном, документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту в умовах воєнного стану тощо.

Когут О. І., заступник директора з науково-педагогічної, навчальної роботи та інформаційно комунікаційних технологій, кандидат філологічних наук у своєму виступі зосередила увагу учасників на особливості складання освітньої програми та навчального плану закладу на 2022/2023 навчальний рік, акцентувала увагу на важливості професійного розвитку педагогічних працівників щодо реалізації реформи НУШ у складних умовах сьогодення.

Міні практикум про впровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти та конструктор програм НУШ провели Кондирєва М.М.,  методист, в. о завідувача відділу методики навчальних предметів суспільно-гуманітарного та естетичного циклів та Мочук О.Б., методист центру інформатики, ІКТ і дистанційної освіти. Майя Миколаївна актуалізувала питання сучасних підходів до навчання за новим Державним стандартом, детально розкрила основи модельної програми: формування ключових компетентностей, наскрізних умінь та ціннісних орієнтирів. Оксана Богданівна продемонструвала можливості он-лайн сервісу (конструктор навчальних програм) щодо складання навчального плану ЗЗСО і, відповідно, річних планів для 5, 6 класів НУШ.

Практичним досвідом роботи щодо адаптації та оцінювання навчальних досягнень учнів у пілотних 5-х класах НУШ поділилися заступники керівників пілотних ЗЗСО: Лешків Оксана Володимирівна (Підволочиська ЗОШ І-ІІІ ст.), Дмитрук Наталія Іванівна (Шумська ЗОШ l-lll ст. №1), Дем'янюк Жанна Іванівна (Збаразька ЗОШ І-ІІІ ст. №1), Шимонович Лілія Василівна (Козівський ЗЗСО І-ІІІ ст. №1). У своїх виступах ЗДНВР пілотних опорних закладів зазначили, що реалізація навчальних програм НУШ є запорукою самореалізації школярів та їх успішної інтеграції у соціум.

 

Куриш Оксана Степанівна, методист, організатор круглого столу.