Новини

Про важливі аспекти завершення діловодного року в опорній школі

13 гру. 2022 169 0 comments

13 грудня 2022 року відбувся семінар керівників опорних закладів області, метою якого було удосконалення та розвиток професійних компетентностей директорів шкіл щодо забезпечення якості освіти, документування управлінської діяльності та завершення діловодного року.

В процесі роботи семінару піднімалися питання щодо дотримання ціннісних підходів в управлінні школою (О.Петровський), оцінювання управлінських процесів закладу загальної середньої освіти (Д.Яценко), документування управлінської діяльності закладу освіти (О.Куриш), а також обмін досвідом роботи щодо організації освітнього процесу в умовах реформи освіти і воєнного стану.

Директор ОКІППО Петровський Олександр Миколайович у своєму виступі наголосив, що організація освітньої діяльності в умовах реформи освіти та воєнного стану, вимагає від керівників опорних шкіл навиків сучасного освітнього менеджменту, ціннісних підходів в управлінні освітніми процесами.

Яценко Діана Степанівна, методистка ТВПУ сфер послуг та туризму, експерт ДСЯО ТО представила інформацію про базові засади оцінювання управлінських процесів у ЗЗСО. Доповідачка детально роз’яснила технологію визначення орієнтовних рівнів оцінювання якості освітньої діяльності в закладі освітньої діяльності.

Питання документування управлінської діяльності закладу освіти зреферувала Куриш Оксана Степанівна, методистка відділу освітнього адміністрування. У своєму виступі доповідачка зосередила увагу учасників на підходах щодо складання номенклатури справ та оформлення архіву опорної школи.

Цікавими були виступи керівників опорних закладів, які ділилися досвідом роботи з проблемних питань в управлінні школою. Серед виступаючих були:

Капелюх Віталій Ярославович, директор опорного закладу «ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. І. Пулюя» смт. Гримайлів, який поділився досвідом організації безпечного перебування школярів під час повітряної тривоги та подолання труднощів пов’язаних з перевезенням школярів.

Директорка ОЗ «Коропецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Марка Кананця» В.М. Лукасевич, Віра Михайлівна представила розлогу презентацію про різні напрями діяльності: взаємодія з філіями, організація інклюзивних класів (їх у школі 5), а також поділилася підходами щодо вирішення проблеми підвезення школярів та педагогів.

Оніщук Сергій Андрійович, керівник ОНЗ «Білокриницька ЗОШ І-ІІІ ст.» Кременецької міської ради, розповів про співпрацю школи з польськими колегами з міста Міліч, в рамках якої відбуваються обміни візитами педагогів і школярів, он лайн заняття з польської мови, спільні волонтерські проєкти, спрямовані на допомогу ЗСУ інше.

У підсумку роботи учасники утвердилися на думці, що в сучасних умовах воєнного лихоліття немає легкого шляху вирішення тих чи інших проблем, а такі зустрічі та обмін досвідом є необхідними, і сприяють покращенню якості управління школою.

 

Куриш О.С., організаторка семінару.