Новини

Методичний супровід підвищення рівня професійної компетентності педагогів громади в умовах становлення Нової української школи

22 кві. 2019 1533 0 comments

В рамках засідання Школи професійного зростання новопризначені працівники методичних служб та органів управління освітою ОТГ області       17 квітня 2019 року під час круглого столу  «Методичний супровід підвищення рівня професійної компетентності педагогів громади в умовах становлення Нової української школи» ознайомились із досвідом роботи відділу освіти та методичного кабінету Байковецької сільської ради. У заході взяли участь сільський голова Байковецької сільської ради Анатолій Кулик, заступник директора з науково-педагогічної, навчальної роботи та інформаційно-комунікаційних технологій Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Когут, начальник відділу освіти Байковецької сільської ради Віра Коршняк, завідувач методичного кабінету відділу освіти Байковецької сільської ради Наталія Загнибіда, методист відділу менеджменту, координації та комунікації методичних служб ТОКІППО Любов Соболяк.

У вітальному слові сільський голова Анатолій Кулик згадав процес об’єднання сіл у територіальну громаду, розповів про основні напрями роботи сільської ради та джерела наповнення бюджету, виокремив пріоритетність освітньої галузі, окреслив перспективи розширення Байковецької ОТГ, наголосив на необхідності участі кожного жителя в розбудові своєї громади.

Важливість підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників в умовах реформування освітнього простору висвітлила заступник директора з науково-педагогічної, навчальної роботи та інформаційно-комунікаційних технологій ТОКІППО Ольга Когут.

Начальник відділу освіти Байковецької сільської ради Віра Коршняк розповіла про заходи з підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти: про забезпечення шкіл  необхідним обладнанням, меблями та дидактичним матеріалом в рамках реалізації концепції Нової української школи; про відкриття додаткових груп в дошкільних підрозділах; про побудову та відкриття першої в Україні сільської обсерваторії; про заходи з впровадження інклюзивної освіти. Цікаві відомості та яскраві світлини про вдосконалення спортивних комплексів, про організацію довезення учнів, про ремонтні роботи та витрати на обслуговування будівель зацікавили гостей та викликали щире захоплення.

Завідувач методичного кабінету відділу освіти Байковецької сільської ради Наталія Загнибіда розповіла про роботу методичного кабінету відділу освіти. Вона презентувала колегам спільне освітнє середовище, до якого доєднані всі педагоги громади, де розміщено нормативні документи, план заходів, новаторські розробки учителів, матеріали конкурсів та методоб’єднань. Усі педагоги мають можливість спільно редагувати документи, електронні таблиці, презентації, малюнки, форми, і багато іншого. Тут створено папки для кожної предметної спільноти.  Інформація  у середовищі постійно поповнюється і вчителями, і працівниками методичної служби.

Наталія Михайлівна розповіла про те, як учителі освоюють нові тенденції в сучасній педагогіці, про методичні заходи, присвячені використанню в навчальному процесі скрайбінгу, технологій критичного мислення, змішаного навчання, унаочнила результати застосування елементів впровадження STEM освіти в школах громади, а також показала складені педагогами ментальні карти – інноваційний спосіб організації креативності.

Про результативність роботи педагогів свідчить позитивна динаміка результативності роботи з обдарованими дітьми, адже саме рівень роботи з обдарованими дітьми є видимим показником роботи учителя, виступає вагомим фактором оцінки діяльності при атестації педагогічних працівників. Цю ланку роботи висвітлила методист з навчальних дисциплін Олександра Задорожна. Вона виокремила засоби мотивації школярів до вивчення предметів, серед яких обладнання навчальних кабінетів та організація роботи в них, премії для переможців конкурсів та олімпіад, стипендії для старшокласників-відмінників, вдосконалення роботи педагогічних працівників, використання у навчальному процесі інтерактивних комплексів, педагогічних інновацій, створення  системи гуртків та факультативів відповідно до інтересів учнів, організація літнього відпочинку обдарованих дітей та поїздок за кордон з метою знайомства з однолітками, участі у спортивних змаганнях, конкурсах та масових заходах.

Після закінчення офіційної частини заходу гості відвідали Байковецьку загальноосвітню школу І-ІІ ступенів, навчально-виховний комплекс «Шляхтинецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів імені О. Г. Барвінського-ДНЗ», опорну школу – навчально-виховний комплекс «Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ДНЗ». Учасники круглого столу збагатились новими знаннями та практичними вміннями. Усім сподобалися навчальні кабінети, затишні осередки для відпочинку, привітні педагоги. Особливе замилування викликали кабінети для першокласників, а найцікавішим об’єктом, звісно, стала обсерваторія.  Методист, в.о. завідувача відділу менеджменту, координації та комунікації методичних служб ТОКІППО Любов Соболяк запропонувала тематику засідань Школи професійного зростання щодо розвитку професійної компетентності працівників органів управління освітою та методичних служб ОТГ області в умовах створення нової моделі української освітньої системи.