Новини

Про фольклорне дійство «Великодні забави у Зарваниці»

13 тра. 2019 1079 0 comments

На Тернопільщині проходить черговий освітянський захід – фінальний етап V Всеукраїнського турніру юних філософів та релігієзнавців, на який з’їхалися школярі з Наддніпрянщини, Українського Придунайю, Південного Бугу, Ворскли, Кальміусу, Дністра та Надзбруччя.

Турнір відбувається в особливому місці – у Марійському духовному центрі «Зарваниця», який, для християн усього світу, відомий чудотворною іконою Матері Божої, цілющим джерелом, а також, віднедавна спорудженим «Український Єрусалим», де знаходиться частинка Гробу Господнього. До того ж, турнір зорганізовано в особливі дні – у час між Воскресінням та Вознесінням. А це період, коли ще з давніх давен, українці славили Воскресіння Христа і прихід весни гаївками, піснями та забавами.

Для учасників заходу учнівська молодь опорних шкіл та закладів загальної середньої освіти області представила фольклорне дійство «Великодні забави у Зарваниці».

Родзинкою заходу були спільні ігри та хороводи, до яких долучилися і самі учасники турніру: юні філософи та релігієзнавці із міста Суми та Житомирщини водили веснянки з учнівською молоддю Вишнівчицької ЗОШ І-ІІІ ст.; колектив Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 у вир забав захопив школярів Івано-Франківщини та Тернопільщини; учні Хоростківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 бавилися з школярами харківської, донецької та київської турнірних команд; гурт школярів Теребовлянської ЗОШ №1 в іграх і розвагах знайомилися з представниками Одеси та Рівненської області; учні Бедриківської ЗОШ І-ІІІ ст. Заліщицького району ділилися традиціями подільського краю з учасниками турніру з Полтави та Волині, а голосиста шкільна дітвора із Ліщанецької ЗОШ І-ІІ ст. Бучацького району забавляли представників від Хмельниччини та Черкас.

Великодні забави у Зарваниці зарядили учасників позитивною енергією, веселим настроєм, посприяли їх спілкуванню та знайомству, і, сподіваємося, відкрили одну із граней нашої етнокультурної ідентичності.

Цей масштабний захід відбувся за сприяння керівників районних/ОТГ відділів освіти, директорів та педагогів ЗЗСО: ЗОШ І-ІІІ ст. с. Бедриківці, Заліщицького району (Шкрабик М.І.), Вишнівчицької опорної ЗОШ І-ІІІ ст. Золотниківської сільської ради (Карачка І.В.), Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (Ліщишин Л.В.), Ліщанецької ЗОШ І-ІІ ст. Бучацького району (Шпуняк О.В.), ОЗ Теребовлянської І-ІІІ ст. №1 Теребовлянської міської ради (Пемковський В.Й.), НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ДНЗ» м. Хоростків Хоростківської міської ради     (Ворона Г.Ю.), управління освіти і науки облдержадміністрації, методичної служби ТОКІППО.

Куриш О.С., Поляк С.М., методисти ТОКІППО