Новини

Про сучасні підходи організації самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах загальної середньої освіти

22 тра. 2020 427 0 comments

20 травня 2020 року в ОКІППО відбувся вебінар для представників опорних шкіл області на тему «Проведення процедури самооцінювання ЗЗСО: новації у підходах застосування методів та інструментарію».

Метою заходу: удосконалення професійних компетентностей організації та проведення самооцінювання внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності в опорних закладах та ознайомлення з сучасними методами та інструментарієм самооцінювання освітніх та управлінських процесів у ЗЗСО.

Перед учасниками вебінару виступили: Куриш Оксана Степанівна, методист відділу менеджменту, координації та комунікації методичних служб. Доповідачка зробила порівняльний аналіз «Методики визначення Індексу інституційної спроможності ЗЗСО», за якою фасилітатори опорних шкіл у 2018-2019 рр. проводили самооцінювання та «Методичними рекомендаціями до побудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі загальної середньої освіти «Внутрішня система забезпечення якості освіти: Абетка для директора».

Неабияке зацікавлення викликав виступ Яценко Діани Степанівни, завідувачки лабораторії науково-дослідного та навчально-методичного забезпечення еколого-природничого спрямування, тренера-експерта Державної служби якості освіти у Тернопільській області. У своєму виступі «Інституційний аудит: експертне оцінювання освітнього середовища закладу загальної середньої освіти», Діана Степанівна поділилася найновішою інформацією щодо підготовки школи до інституційного аудиту, зокрема про самооцінювання напряму «освітнє середовище».

З доповіддю «Моніторинг як ефективний інструмент оцінювання результативності освітніх та управлінських процесів» виступила Онищук Людмила Зеновіївна, в.о.зав.центру моніторингу якості освіти, ЗНО та аналітичної діяльності. Людмила Зеновіївна ознайомила учасників вебінару з сучасними підходами щодо використання моніторингових технологій,  закцентувала увагу на тому, що поступ у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти у ЗЗСО можливий при умові системності проведення моніторингів та їх скрупульозному аналізі.

Мочук Оксана Богданівна, методист центру інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційної освіти провела майстер-клас щодо проведення онлайн опитування учасників освітнього процесу, уможливлює  проведення самооцінювання в умовах карантину.

Сподіваємося, що поради та рекомендації, які запропоновано у процесі роботи вебінару, допоможуть педагогічним колективам опорних закладів, в нинішніх складних умовах карантину, дистанційно організувати процедуру самооцінювання.

Інформаційно-комунікаційний супровід вебінару здійснювала Мочук О.Б.

Відповідальна за проведення заходу Куриш О.С.,