Новини

Сучасна школа як осередок розвитку громади

27 січ. 2022 315 0 comments

27 січня 2022 року у ОКІППО проведено засідання творчої групи на тему «Школа – лідер у громаді. Організація конструктивного навчання на засадах партнерства та співпраці». Метою заходу було підвищення рівня компетентності керівників Шкільних клубів підприємництва з питання налагодження соціальних контактів та формування спільноти однодумців у школі та громаді.

Цінність співпраці учнівства з громадою та громадськими інституціями полягає передусім у тому, що підвищується якість освітнього процесу, бо він виходить за рамки навчальних предметів і тісніше пов’язується із потребами життя. Така взаємодія сприяє розвитку учнями громадянської, соціальної, підприємницької та інших, необхідних для життя у сучасному суспільстві, компетентностей.

Серед завдань, які ставлять за мету пізнати глибше локальні особливості громади, її культурного, економічного життя, історії тощо, є реалізація спільних проєктів, які ініціює школа та активна учнівська спільнота.

У процесі засідання творчої групи методист інституту Куриш О.С. ознайомила учасників з креативними підходами щодо пошуку та якості пропонованої ідеї проєкту. Керівники шкільних клубів соціального підприємництва, розв’язували ситуативні задачі, застосовуючи формулу оцінки ідеї, генерували шляхи її реалізації, визначали очікуваний результат проєкту.

Цікавим досвідом роботи щодо ефективного залучення резервів громади поділилася вчителька географії, керівник ШКСП «Кмітливі та підприємливі» Збаразької ЗОШ №1 Леся Володимирівна Павлик. Педагог розповіла про організацію шкільного стартапу «МЕДІАХАБ» та інші креативні ініціативи учасників клубу, про кропітку роботу, яку необхідно вкласти для успішної реалізації тої чи іншої ідеї.

Керівник клубу «ІНВЕСТ-SCHOOL» Ляхович Тетяна Андріївна, заступник директора з виховної роботи НВК «Кременецької ЗОШ І-ІІІ ст. №5 – ДНЗ», у своєму виступі наголосила на важливості втілення ідеї, яка захоплює дітей і носить прикладний характер. Важливо, щоб школярі бачили результат їх діяльності.

Обмінюючись думками, учасники заходу погодились з порадою, що діяльності клубу доцільно розпочинати із того, що добре вдається вашій команді! Такий підхід, скоріше всього, приведе до успіху і дозволить побачити результат як у школі, так і у громаді.

Куриш О.С., методист, відповідальна за організацію заходу.